De kleine wereld van
Jeroen Sprenger

Welkom  

Een website heeft af en toe een grote onderhoudsbeurt nodig. De levenscyclus is zo'n jaar of drie, denk ik, daarna mag hij wel eens weer op de schop. Dat geldt ook voor 'De kleine wereld van Jeroen Sprenger'. De belangrijkste wijziging betreft nu 'het responsief maken' van de website. Daarmee zou hij makkelijker te vinden moeten zijn op tablets en smartphones. En daar ook nog beter toegankelijk.

Al in 2014 heb ik 2 andere inhoudelijke ingrijpende veranderingen aangebracht. Sinds de herlancering van de VHV-website Het geheugen van de vakbeweging begin 2013 hebben al mijn vakbondshistorische verhalen daar onderdak gekregen. Daar staan ze in de goede omgeving. Mijn verhalen over overheidscommunicatie zijn verhuisd naar de website De slag om het publiek vertrouwen, die ik daarvoor heb ontwikkeld. Daar staan de verhalen die zijn geschreven in het kader van mijn studie naar de ontwikkelingen in de overheidscommunicatie tussen 1995 en 2010. Het boek, dat op 24 maart 2016 is gepresenteerd, is daar ook in pdf-formaat te downloaden.

Op deze website besteed ik aandacht aan alle andere dierbare onderwerpen, die deel uitmaken van mijn 'kleine wereld'. Hoge ambities en pretenties heb ik daarbij niet. Ik beleef er slechts een groot genoegen aan de schijnwerper te richten op het nabije, waardoor wellicht hele grote ontwikkelingen dichter bij huis worden gebracht. Je weet immers niet waar je naar toe gaat, als je niet weet waar je vandaan komt.


"Put your money where your mouth is"

Het gaat economisch prima met Nederland. Alle indicatoren staan positief. Maar op de salarisstrook is er nog maar weinig van te merken. Ondanks oproepen van DNB, CPB en kabinet dat de lonen omhoog kunnen. Cao’s komen moeizaam tot stand. Eind mei 2018 dreigen er acties bij de Rijksoverheid. Zullen die dan de doorbraak brengen?
Lees verder...
Rode Kruis:
onvoldoende besef onderhandelingsmacht

“Het bestuur van het Rode Kruis heeft zich nauwelijks moeite getroost ruimte te zoeken voor de joodse bevolking op te komen.” Het is een veelzeggend en meer dan gemiddeld kritisch zinnetje in Regina Grüters studie naar het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog.
Lees verder...

Biografie grondlegger communicatiewetenschap

Het belangrijkste van de krant zijn de lezers. Niet het instituut zelf". Het is de centrale stelling van Kurt Baschwitz, de Duits-Joodse journalist die de grondlegger wordt van de wetenschappelijke studie van media en openbare mening.
Massapsycholoog Jaap van Ginneken geeft in zijn biografie van Baschwitz een interessante levensschets van zowel zijn persoonlijke als wetenschappelijke ontwikkeling.

Lees verder...

 

Villamedia essay Journalistiek heeft een prijsDe NVJ maakt zich zorgen over de toekomst van de journalistiek en lanceerde een actieplan onder de titel: 'Journalistiek heeft een prijs'. Als actief lid van de NVJ deel ik de zorgen, maar ben ik ook kritisch, met name waar het gaat om de rol van de buitenlandse eigenaren van de grote uitgeverijen.

Lees verder...


 De kleine wereld van Jeroen Sprenger -
Persoonlijke website waarin  aandacht wordt besteed aan uiteenlopende onderwerpen die zijn belangstelling hebben